Outokummussa rakentaminen kiihtyy

 

 

TIEDOTE 31.1.2024


Outokummussa rakentaminen kiihtyy – investointeja käynnissä lähes 100 miljoonalla eurolla

 

Outokummussa on käynnissä monia mittavia rakennushankkeita ja katseet on suunnattu palvelujen kehittämiseen sekä nykyisen infran peruskorjaukseen. Noin 6500 asukkaan kaupungissa investointeja on käynnissä noin 100 miljoonalla eurolla ja urakat työllistävät satoja rakennusalan toimijoita. Rakentaminen on vilkasta sekä yksityisen että julkisen sektorin toimesta.

- Rakentamisen aktiivisuus on merkki kaupungin kehityksestä, elinvoimaisuudesta sekä tulevaisuuden kasvupotentiaalista. Se tuo mukanaan työpaikkoja ja parantaa kaupungin elinvoimaa, sanoo Outokummun kaupunginjohtaja Päivi Lintumäki.
- Koko maan osalta katsottuna tilanne rakennusalalla on tällä hetkellä vaikea, mutta Outokummussa mielenkiintoista on se, että rakentaminen on vilkasta sekä yksityisen että julkisen sektorin toimesta. Kaupungin positiivinen maine rakentavana ja kehittyvänä paikkana houkuttelee lisää investointeja, tuo työmahdollisuuksia asukkaille sekä tukee työllisyyttä ja taloudellista hyvinvointia kaupungissa.

 

Urakat työllistävät – moni urakoitsija lähialueelta

Outokummun seudun teollisuuskylä Oy:n toimitusjohtaja Juuso Hieta kertoo, että teollisuudessa ja myös teollisuuteen liittyvässä julkisrahoitteisessa T&K&I-palvelutoiminnassa (mm. Geologian tutkimuskeskuksen GTK Mintec- kehittämiskokonaisuus) tehdään investointeja, joista osa on jo toteutunut ja osa lähivuosina toteutuksessa, yhteensä noin 80 M€ arvosta.

GTK Mintecin koetehdas ja laboratoriokokonaisuuden kehittäminen jatkuu vielä pitkään.

Kuvassa oleva uusi laboratorio- ja toimistorakennus otetaan käyttöön keväällä. Kuva: Asse Marjasvaara/GTK
 


- Jo vuosi 2023 oli poikkeuksellinen, kun kesällä viisi Outokummun mittakaavassa merkittävää rakennustyömaata oli käynnissä yhtäaikaisesti eri puolilla kaupunkia ja teollisuuskylää. Ne työllistävät kymmenittäin urakointiyrityksiä ja sadoittain rakennustyömailla työskenteleviä. Ilahduttavan moni urakoitsijoista on joko Outokummusta tai Joensuun seudulta, Hieta sanoo.


Sote- ja pelastusasema etenee – uusi kulkuväylä on nimeltään Pelastuskatu

Outokumpuun Pohjoisaholle nousevalla sote- ja pelastusasemalla rakennustyöt valmistuvat lokakuun lopussa 2024 ja käyttäjät pääsevät varustelemaan tiloja marraskuussa 2024. Rakennusprojekti on pysynyt 11,5 miljoonan euron budjetissaan.
- Etenemme hienosti suunnitelman mukaisessa aikataulussa ja budjetissa. Ennen vesikattojen valmistumista rakennukset suojattiin teltalla, joka takaa sisäilmaltaan kuivat ja terveet tilat, iloitsee Outokummun kaupungin kaupunkirakennejohtaja Jarkko Karvonen.

 

Sote- ja pelastusaseman ilmakuva 30.1.2024. Kuvassa näkyy uusi Pelastustie.

Kuva: Tapio Tanskanen, Outokummun kaupunki

 

Sote- ja pelastusasemalle pääsee useita reittejä pitkin. Kokonaan uutena katuna rakennetaan Pelastuskatu sekä kevyenliikenteenväylä, joille käännytään Koivikonkadulta. Sote- ja pelastusaseman parkkipaikalle on liittymä myös Pohjoisahon puolelta. Tämän lisäksi jalankulkijat voivat käyttää Polvijärventieltä risteävää kevyenliikenteenväylää.

 

Kaupungintalo peruskorjataan kunnioittaen vanhaa ja innovoiden uutta

Vuoden 2024 uusi iso projekti Outokummussa on kaupungintalon peruskorjaus. Peruskorjauksessa uusitaan talotekniikka ja yläpohjan lämmöneristystä parannetaan. Kaupungintalon julkisivu on suojeltu eli siihen ei tehdä merkittäviä muutoksia. Ikkunat ja ovet tullaan uusimaan ja niiden ilme pyritään pitämään mahdollisimman lähellä alkuperäistä.

- Haluamme kunnioittaa monissa paikoin ajan henkeä, esimerkiksi Valtuustosalin yleisölehteri säilytetään ja tilan patterit jäljittelevät edelleen vanhaa tyyliä, kertoo kaupunkirakennejohtaja Jarkko Karvonen.

Peruskorjauksessa tavoitteena on myös innovoida tilaratkaisuja ja aistia uusia tuulia.  
- Kaupungintalon pohjaratkaisuun tehdään muutoksia esimerkiksi avaamalla 1. ja 2. kerroksen välinen välipohja, jolloin saadaan uutta tilantuntua ja raikasta ilmettä. Materiaalina myös lasi tulee sisätiloissa isompaan rooliin. Esteettömyyteen kiinnitettään erityistä huomiota, mm. asentamalla kevythissi, Karvonen kertoo.

Havainnekuva kaupungintalo. Huom! Havainnekuvassa ei ole vielä määritelty tilan värejä.

Kuva: Arkkitehdit OK Oy
 

 

- Rakennusaikataulu tarkentuu vielä, mutta alustavien arvioiden mukaan vuoden päästä eli tammikuussa 2025 päästään viettämään uudistetun kaupungintalon avajaisia, Karvonen sanoo.  

Maaliskuun aikana kaupungintalon toiminnot siirtyvät pääosin vieressä olevaan Syrjäkadun siipeen, jossa toimii myös Poliisi.