Vuoden 2021 tilinpäätös on allekirjoitettu. Kaupunginjohtaja Pekka Hyvönen

Vuoden 2021 tilinpäätös on allekirjoitettu. Outokummun kaupunginjohtaja Pekka Hyvönen. Blogi 30.3.2022

 

Olemme jälleen siinä vaiheessa vuotta, että edellinen vuosi on saatu paketoitua ja kaupunginhallitus allekirjoitti maanantaina 28.3. Outokummun kaupungin tilinpäätöksen vuodelta 2021. Itse tilinpäätösasiakirja on kohtuullinen tietopaketti niin toimintaympäristöstä, kuin tietenkin itse kaupungin ja koko kaupunkikonsernin toiminnasta. Laajuutta kuva hyvin sivumäärä, mikä tällä kertaa on 190 sivua.

Viime vuotta leimasi edelleen korona kaikkine rajoituksineen. Toisaalta koronan aiheuttamasta taloudellisesta shokista selvittiin yllättävänkin nopeasti. Tähän vaikutti suuresti massiiviset elvytys- ja tukitoimet maailmassa, Euroopassa ja Suomessa. Suomen BKT saavutti loppuvuodesta koronaa edeltäneen tason. Tämä nopea toipuminen osoittaa sen, kuinka hyvin yritykset pystyivät kuitenkin pitämään toiminnan jatkuvuuden turvattuna. Pelkona oli silloin 2020 keväällä suuri konkurssien tai muuten toiminnan lopettamisen uhat, kun rajoitukset alkoivat. Toisaalta kasvua jarruttavina tekijöinä viime vuodella on ollut raaka-aineiden ja komponenttien saatavuus sekä viime aikoina myös ammattitaitoisen työvoiman saatavuus.

Outokummussa vuosi 2021 oli pääosin positiivinen. Meillä on monta hyvää syytä olla vuoteen tyytyväisiä. Kaupunki saavutti muuttovoittoa (27 henkilöä) ensimmäisen kerran sitten vuoden 2015 (5 henkilöä). Teollisten työpaikkojen määrä kasvoi 161:llä työpaikalla (YLE). Kasvu on todella merkittävä. Samalla ylitettiin tavoitteena ollut 1 000:n teollisen työpaikan raja. Outokummun kaupunki valittiin Pohjois-Karjalan vuoden yrittäjyyskunnaksi. Tässä muutamia mainintoja.

Vaikka työllisyyden kehittyminen oli positiivista, niin työttömyys meillä on edelleen korkealla tasolla (keskimäärin 16,2 %). Tähän kaupunki on pyrkinyt vastaamaan satsaamalla kaupungin omiin työllisyyttä edistäviin palveluihin. Outokumpulaisten tulotaso on myös vertailussa alhainen eli suomeksi sanottuna meillä on aivan liian paljon köyhiä perheitä. Tähän tietenkin yksi syy on pitkittynyt työttömyys. Tämä heijastuu myös kaupungin verotulojen kasvuun, mikä tuloverotuksen osalta oli viime vuonna negatiivinen (-2,6 %).

Kaupungin tulos viime vuodelta oli -0,8 milj. €. Tähän vaikutti etenkin tilinpäätökseen kirjattu pakollinen varaus (0,7 milj. €) Siun Soten alijäämien kattamiseksi sekä nykyisen terveyskeskuksen ja Jokipohjan palvelurakennusten nopeutettu poisto-ohjelma (0,5 milj. €). Toimintakate eli käyttötalouden tulojen ja kulujen erotus ns. nettokulu toteutui n. 0,5 milj. arvioitua pienempänä.  Talousarvion osumatarkkuus oli 98,9 %. Osasimme kyllä kohtalaisen hyvin ennakoida vuoden toteutuman. Tällä on aina vuosittain suuri merkitys, koska varautuminen kuluihin on kuitenkin suoritettava pääosin jo edellisenä vuonna talousarviota laadittaessa.

Investointeja meillä kaupungin osalla oli 1,3 milj. €. Investointitaso kaikkiaan ei ole korkea, mutta sen sisällä kohdentaminen infraan on. Infran parantamiseen käytimme tuosta investointipotista 0,8 milj. €. Summa on merkittävä, kun muistetaan, että sitä on edeltänyt mittava Kummunkadun peruskorjaus. Tällä satsauksella kaupunki haluaa kaventaa vuosien mittaan syntynyttä korjausvelkaa ja ainakin pysäyttää sen kasvamisen. Tälle vuodelle 2022 infraan on varattuna jo n. 2,5 milj. €. Tästä summasta n. 1,5 milj. € katetaan investointivarauksilla.

Tilinpäätös on nyt luovutettu tilintarkastajalle tarkastusta varten ja tarkastuslautakunnalle arviointikertomuksen laadintaa varten. Vuosi 2021 on takana ja kuluva vuosi jo hyvällä alulla. Tätä vuotta tulee leimaamaan Ukrainan sota ja vieläkin korona. Korona ei ole minnekään väistynyt, vaan on keskuudessamme ja tartuntaluvut ovat korkeita. Rokotekattavuus suojaa meitä kohtuullisesti vakavalta Covid 19 -taudin muodolta ja terveydenhuolto on ainakin toistaiseksi pystynyt vastaamaan hoidon tarpeeseen. Tilannetta heikentää kuitenkin tulehtunut työmarkkinatilanne ja toivottavaa on, että ratkaisu löytyisi neuvottelupöydässä mahdollisimman pian. Toisaalta, kun koronasta aloimme toipua rajoitusten päättyessä, tuli uusi kriisi eli kyseinen Ukrainan järkyttävä sotatila. Tämän kriisin vaikutuksia ei tässä vaiheessa tiedä vielä kukaan. Toivottavasti rauha saadaan aikaan nopeasti ja inhimillinen kärsimys päättymään. Aina sodissa eniten kärsii täysin viattomat.

Tulevan pohdinta onkin sitten taas uuden kirjoittelun paikka, kun tiedämme veroprosentin leikkauksen suuruuden (syksyn arvio -12,39 %) ja alamme valmistella raamia tuleville vuosille. Tässä vaiheessa annan kaikille outokumpulaisille kiitokset kuluneesta vuodesta ja oikein hyvää kevättä. Ja kyllä tuo sääkin vielä lämpenee, ainakin lähempänä juhannusta!

 

Pekka Hyvönen, Outokummun kaupunginjohtaja

Outokummun kaupunginjohtaja Pekka Hyvönen.