Sitten kun olen ikäihminen

SITTEN KUN OLEN IKÄIHMINEN 

Pohjois-Karjala on ikäpyramidiltaan kärjellään, kuten YLE:n toimittaja Marja-Liisa Kämppi tässä taannoin totesi (YLE Uutiset 28.12.2022). Se tarkoittaa käytännössä sitä, että 65-vuotiaita on maakunnassa ennätyksellisesti lähes 47 000. Voidaan sanoa, että noin joka kolmas pohjoiskarjalainen on 65 vuotta täyttänyt. 

Varmasti meistä jokainen tietää terveysvaivojen ilmaantuvan ja/tai lisääntyvän iän myötä. Samanaikaisesti tiedetään, että ympärivuorokautiset hoitopaikat pursuavat, hoitajat ovat ylikuormittuneita, ensiapu on ongelmissa jne. Meidän on tehtävä tälle jotain. Kukaan kansalainen ei ole syyllinen tilanteeseen. Enemmänkin harmittelen ennaltaehkäisevän työn ontumista. Tällainen tulevaisuuden kehitys on mahdoton. Tätä menoa ”nyt loppuvat omat ja varastetut”, kuten kansan kielellä sanotaan. 

Kuinka moni meistä aidosti ajattelee tulevaisuuttaan? Kuinka moni meistä pohtii omaa vanhenemistaan? Kuinka moni miettii, että joka päivä olen eilistä vanhempi? Kuinka saisin silloinkin elää tasapainoista ja hyvää elämää? 

Kaikkeen elämässämme emme voi vaikuttaa, mutta monia asioita voimme niin ehkäistä kuin edesauttaa omalla terveyskäyttäytymisellämme.  Jokainen meistä ymmärtää muun muassa riittävän ja tasapainoisen liikunnan, ravinnon ja unen tärkeyden. 

Rakkautta on ajatella itseään ja omaa tulevaisuuttaan miettimällä jo ennakkoon, missä asun tulevaisuudessa ja miten järjestän elämäni, kun toimintakykyni ei enää ole nykyisenkaltainen. Miettiä jo ennakkoon, missä tulen nauttimaan tulevista ikävuosistani. Pärjäänkö läheisteni tarjoamalla avulla, kotipalveluiden turvin vai olisiko kenties yhteisöasuminen yksi vaihtoehto? Joka tapauksessa jokainen toivoo ihmisarvoista ja valoisaa ikääntymistä. 

Miten hoidan omaisuuteni ja järjestän perintöasiani? Miten voisin omalla toiminnallani hoitaa jo em. asioita ennakkoon? Onhan se rakkautta omaa lähipiiriäkin kohtaan, kun näihin asioihin varautuu jo ennakkoon. 

Outokummun kaupungissa on meneillään ympäristöministeriön rahoittama hanke ”Hyvinvointiosuuskunta välimuotoisen asumisen toimijana”, jonka tavoitteena on miettiä vaihtoehtoisia ratkaisuja ikäihmisten asumiselle. Pohjois-Karjala ja Outokumpu ovat siis edelläkävijöitä tällaiseen hankkeen yhtenä edellä kävijänä.  

Lahja-Elina Vatanen 

projektipäällikkö 

Hyvinvointiosuuskunta välimuotoisen asumisen toimijana-hanke 

 

Projektipäällikkö Lahja-Elina Vatanen.