Navigation Menu

Навигационная цепочка

Ajankohtaiset uutiset

Tälle sivulle on koostettu kaupungin eri toimialojen ja yksiköiden julkaisemia tiedotteita ja uutisia

YTYÄ -hankkeen ja Outokummun kaupungin valtakunnallisen pyöräilyviikon pyöräilytempaua 11.9.2020 klo 9 - 11

Koululaisliikenteen aikataulu 2020-2021

Pohjois-Karjalan leväseuranta 1.6.-30.9.2020

Pohjois-karjalan ely-keskuksen leväilmoituksen vastaanottajat

Havaintolähetin pikaohje leväseurantaan

Pohjois-Karjalan levätilanne

Kaavoituskatsaus 2019-2020

Vesihuoltopalvelujen hinnasto 1.1.2020 alkaen

Hae hyvinvointilautakunnan kumppaniksi

Tiedote 22.11.2019

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallissa aloittaa vuonna 2020 peräti 18 uutta kuntaa

Uudet kunnat ovat Eurajoki, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Kauhajoki, Keuruu, Kotka, Lapinjärvi, Leppävirta, Liminka, Loppi, Loviisa, Maalahti, Outokumpu, Pedersöre, Porvoo, Ranua ja Riihimäki.

Ennestään Lapsiystävällinen kunta -mallissa on 19 kuntaa. Uusien kuntien aloitettua mallin piirissä on lähes 30 prosenttia Suomen lapsista.

Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin.

- Kunnilla on tärkeä tehtävä edistää lapsen ihmisoikeuksien toteutumista. Lapsen oikeudet toteutuvat tai jäävät toteutumatta lasten arjessa. On todella hienoa nähdä, miten monet kunnat haluavat sitoutua kehittämään pitkäjänteisesti lapsiystävällisyyttään”, sanoo UNICEFin asiantuntija Johanna Laaja.

Lapsiystävällisessä kunnassa lapsen oikeudet toteutuvat jokaisen alle 18-vuotiaan arjessa.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että lasten ja nuorten tietämys omasta arjestaan vaikuttaa kunnan päätöksentekoon ja palvelujen kehittämiseen. Kunta tekee lapsivaikutusten arviointia lapsia koskevista päätöksistä, ja lasten oikeus riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista näkyy kunnan talousarviossa. Jokaisella lapsella on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja käyttää palveluita.

Malliin lähteneet kunnat voivat saada UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kahden vuoden kehittämistyön jälkeen. Tunnustus on myönnetty tähän mennessä 13 kunnalle.

Lisätietoja

Johanna Laaja, Suomen UNICEF, asiantuntija, 040 721 1515, johanna.laaja@unicef.fi
Uusien mallissa aloittavien kuntien yhteyshenkilöiden tiedot Johanna Laajan kautta.

Lisää tietoa Lapsiystävällinen kunta -mallista: www.unicef.fi/unicef/tyomme-suomessa/lapsiystavallinen-kunta-projektiesittely/