Kulttuuritapahtumat

 

TIMOI MUNNE: UNIS DA MIEROL, karjalaispojan kasvukertomus

22.11.2021 klo 18.00 Kulttuuritalo Marita, liput 10€

Unis da mierol (Unissa ja vierailla mailla) on ainutlaatuinen, ensimmäinen Suomessa tehty karjalankielinen teatterimonologi. Unis da mierol on kasvukertomus suuren menetyksen kokeneesta rajakarjalaisesta Santeri-pojasta. Vaikeuksista huolimatta hän kantaa sisällään uskon siementä, joka kantaa läpi vastoinkäymisten. Karjalan kielestä huolimatta esitys on myös suomenkielisille täysin ymmärrettävissä.

Liperiläisen näyttämötaiteilija Timoi Munnen käsikirjoittama ja ohjaama esitys nähdään karjalan kielen viikolla 22-28.11. joka päivä jossain päin Pohjois-Karjalaa.

Lokakuun alussa ensi-iltansa saanut monologi on saanut kiittävän vastaanoton. ”Monilla katsojilla tunteet ovat nousseet vahvasti pintaan. Se on ollut myös minulle tunteita herättävää. Ymmärrän vastuuni, kun liikuttelen herkkiä tunteita. Palaute on kuitenkin ollut sellaista, että voimakkaiden tunteiden avulla esitys hoivaa ja lääkitsee. Sen, minkä se rikkoo, se myös eheyttää, Timoi Munne toteaa.

Monologi perustuu historiallisiin tositapahtumiin. Vuonna 1939 talvisodan alkaessa Suojärven Hyrsylänmutkan asukkaat jäivät Neuvostoliiton hyökkäyksen myötä puna-armeijan miehittämiksi. Talvella heidät siirrettiin Petroskoin lähelle Interposolkan leirille siviilisotavangeiksi. Rauhan tultua he joutuvat odottamaan vielä toukokuun lopulle ennen kuin heidät palautettiin Suomeen. Vuoden 1944 jälkeen Hyrsylään ei enää ollut asiaa. Karjalaisten oli aloitettava uusi elämä, uusilla elinpaikoilla, uusissa olosuhteissa. Oma kieli, usko, elämäntapa ja identiteetti joutuivat koetukselle.

Esityksen kesto on 45 min.

Lisätietoa:

Timoi Munne

0400-952924

timoi.munne65@gmail.com

22.11.2021 klo 18.00 Kulttuuritalo Marita, liput 10€