tapahtuma

ALMA - Kaksi matkaa Länttä kohti

23.9.2021 klo 18.00 Kulttuuritalo Marita LIPUT: 15/10€

Pirkko Kurikan kirjoittama teos Alma – kaksi matkaa Länttä kohti on runollinen teos ja myös Ihmetarina ja legenda.

Kirjailija kertoo mummonsa evakkotaipaleesta Viipurista kohti Länttä. Teos tuo näyttämölle myös toisen tason ja orpotytön. Tyttö on lehmiorja, vastasyntyneenä mahtitalon portaille hylätty, lehmien kyljessä kasvanut. Eikä tyttö muusta tiedä, kunnes tulee hetki, joka panee tytön ja lehmät vaeltamaan kohti länttä.

Teoksen taustaa:
Pari vuotta sitten kirjailija Pirkko Kurikka editoi Viipurissa kasvaneen äitinsä muistelmablogia. Evakkovaiheita käsittelevien äidin kirjoitusten alta ja ympäriltä rupesi paljastumaan mummon, Hiljan, salattua historiaa.
Hilja-mummon elämä oli täynnä sekä raskaita että huikaisevia vaiheita.
Kaikkea ei Kurikka vieläkään tiedä ja kaikkea tietämäänsä hän ei tule ikinä kirjoittamaan, ei ainakaan niitä juttuja, joista paljastuisi liikaa toisten ihmisten salattuja vaiheita.

ALMA – kaksi matkaa Länttä kohti paljastaa osan mummon salatusta historiasta. Tämä tarina olisi Pirkko Kurikan mielestä liian riipaiseva ja liian kaunis jäädäkseen kertomatta. Kertoja kertoo sen mikä hänelle on totta. Kuulija tulkitsee oman kokemuksensa kautta.

ALMA – kaksi matkaa Länttä kohti on teos, joka kahdella tasolla tuo lähelle synnyinseutujen menettämisen tunnot ja ylirajallisuuden teemat. Myös ihmiseksi kasvamisen ja ihmisyyden teemat. Tarinassa on sijansa uskollisilla lehmillä ja salaperäisellä rouva Lytällä ja hänen vauvansa pelastumisen ihmeellä.

Tässä tarinassa esiintyjiä on kolme. Kirjailija Pirkko Kurikka esittää itseään, näytelmäkirjailija Pirkko Kurikkaa. Hän on cameo-roolissa. Marita ”Mammu” Koskelo esittää teoksen nimihahmoa Almaa, ja hän on myös teoksen säveltäjä ja muusikko. Tuire Hindikka on tarinan kertoja ja myös rouva Lyttä, rouva Irja Lyttä. Tässä tarinassa, aivan kuin aina tarinoita kerrottaessa, esiintyjät voivat vaihtaa rooleja, voivat ihan ykskaks muuttua… isännäksi… emännäksi… lehmän puheeksi.