Hyvän kierrettä ja vahvaa myötätuulta – Muuttovoittaja-Outokumpu on yhteinen menestystarina!

 

Hyvän kierrettä ja vahvaa myötätuulta – Muuttovoittaja-Outokumpu on yhteinen menestystarina! - Blogi 17.2.2022

 

”Outokumpu on sitä mitä siitä teemme” kuuluu kaupungin epävirallinen slogan, tunnuslause. Motto kiteyttää hyvin, mikä kaupunki ytimeltään on: moni-ilmeinen ihmisyhteisö, jonka tulevaisuus tehdään yhdessä.

Outokummussa on sananmukaisesti tehty viime vuosina paljon; Kummunkatu on uusittu ja digitalisoitu. Kummun koulu on remontoitu ja isolta osin uudisrakennettu, ja urheilutalolla on tehty mittava peruskorjaus. Lisäksi kaupunkiin tulossa on uusi sote-asema ja hoivakoti. Yleisten alueiden viihtyisyyttä on parannettu määrätietoisesti. Kaupunkikonsernissa on toteutettu historian laajin brändiuudistus, minkä ohella kaupunki on panostanut erityisesti viestintään ja näkyvyyteen.

Outokummun elinvoimaisuuden kannalta ehdottoman tärkeä asia on kaupungin sekä yritysten, kolmannen sektorin ja oppilaitosten välinen yhteistyö, jonka merkitystä ja arvoa ei voi korostaa liikaa. Viime vuonna Outokumpu palkittiin Pohjois-Karjalan yrittäjyyskuntana – nyt kolmatta kertaa – ja teollisten työpaikkojen määrä kaupungissa nousi jälleen yli tuhannen. Viime vuonna lanseerattu Digiväylä-kokonaisuus tarjoaa ainutlaatuisen markkinointikanavan outokumpulaisille yrityksille. Paikallinen ja seudullinen järjestötoiminta on erittäin aktiivista, ja oppilaitokset tuovat kaupunkiin osaamista, energiaa, vireyttä ja uusia ideoita. Hienoa!

Eikä siinä vielä kaikki: viime vuonna Outokumpu kirjautui muuttovoittokuntien joukkoon, kun muuttoliike nousi 30 muuttajan verran plussalle! Outokumpulaisista yrityksistä on tullut tiheään tahtiin mahtavia uutisia mittavista investoinneista, työpaikoista ja huikeista tulevaisuusvisioista. Lisäksi mm. Geologian tutkimuskeskus GTK investoi Teollisuuskylässä sijaitsevaan Mintec-laboratorioonsa lähivuosina erittäin merkittävästi; laitos on keskeinen osa Hautalammen kobolttikaivoksen ympärille rakentuvaa toimijaklusteria, joka vahvistaa outokumpulaista huippuosaamista entisestään. Mahtavia juttuja!

Varsin perustellusti voidaankin todeta, että Outokummussa on nyt saatu liikkeelle vahva hyvän kierre; tätä termiä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Huttunen on käyttänyt tilasta, jossa myönteiset asiat ruokkivat toisiaan ja positiivinen kehitys vahvistaa itseään. Hyvän kierre ei kuitenkaan ole syntynyt itsestään, vaan se on tehty. Siitä kiitos kuuluu paitsi kaupungin luottamushenkilöille ja työntekijöille, aivan jokaiselle outokumpulaiselle: kyseessä on yhteinen menestystarina – joka jatkuu. Kaupunginvaltuuston tammikuussa hyväksymä uusi Kumpukartta-konsernistrategia tarjoaa vankan perustan hyvän kierteen sekä outokumpulaisten hyvinvoinnin ja kaupungin elinvoiman edistämiselle entisestään.

Olen toiminut kaupungin kehitysjohtajan tehtävässä vuodesta 2014, ja tämän kuun jälkeen on aika luovuttaa viestikapula eteenpäin, kun siirryn Lappeenrannan kaupungin palvelukseen. Tässä kohtaa tahdonkin lausua mitä lämpimimmät kiitokset kaikille outokumpulaisille näistä vuosista: on ollut verraton ilo ja etuoikeus saada työskennellä palveluksessanne. Ja vaikka mies voi lähteä Outokummusta, pysyy Outokumpu aina sydämessä; tämä on kerrassaan ainutlaatuinen kaupunki! ❤ Näillä sanoilla toivotan oikein mukavaa alkukevään aikaa ja kaikkea hyvää tulevaan – hymyillään, kun tavataan! 😊

 

Jukka-Pekka Lätti, Outokummun kaupungin kehitysjohtaja