Hyvinvointiosuuskunta

 

Hyvinvointiosuuskunta välimuotoisen asumisen toimijana -hanke

Ehdota nimeä uudelle hyvinvointiosuuskunnalle ja voit voittaa 50€ lahjakortin Pohjois-Karjalan Osuuskauppaan!

Siirry ehdottamaan nimeä tästä.

 

Mistä on kyse?

Ikääntyneen väestön osuus lisääntyy niin valtakunnallisesti kuin Outokummussa. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan Suomessa on vuonna 2030 lähes 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta. Outokummussa osuus on jo vuonna 2025 lähes 35%, joka lisää painetta nykyisiin asumisen muotoihin ja palveluiden järjestämistapoihin. Vuodesta 2019 lähtien Outokummussa on valmisteltu vapaaehtoistyönä Mikael Leimanin ideoiman hyvinvointiosuuskunnan perustamista. Osuuskunta järjestäisi uudella tavalla kaupunkilaisten asumista sekä elämisessä tarvittavien palveluiden järjestämistä. Ihmisten kotona asumista tuettaisiin nykyisiä palveluita kokonaisvaltaisemmilla ja tuloksellisemmilla palveluilla. 

Projektin tarkoituksena on tukea outokumpulaisten kotona asumista nykyisiä sektoroituneita palveluita kokonaisvaltaisemmilla ja tuloksellisemmilla palveluilla. tarkoituksena on myös nostaa kaupunkilaisten yhteisvastuu ja keskinäinen huolenpito hyvinvointiosuuskunnan avulla yksityisten, julkisen ja kolmannen sektorin tuottamien palveluiden rinnalle. 

Projektin tavoitteena on luoda Outokummun kaupungin ikääntyvän väestönosan tarpeisiin välimuotoisen asumisen toiminnallinen organisaatio, joka yhdistää vapaaehtoisen kansalaistoiminnan julkisiin ja yksityisiin palveluihin tarjoamalla hallinnon sektorit ja palvelutuotannon rajapinnat ylittävän, yhteisöllisen alustan.

 

Mitä juuri sinä voisit tehdä ikäihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi?

Olisitko sinä tai yhdistyksesi kiinnostunut järjestämään yhteistä tekemistä yksinäisille? Apusi voi olla vaikkapa ulkoilua kerran kuukaudessa, tietotekniikkaan opastusta kerran kahdessa kuukaudessa tai vaikkapa taiteen tekemistä kerran kahdessa viikossa. Vain luovuus on rajana! Voit myös ottaa suoraan yhteyttä projektipäällikkö Lahja-Elinaan ja kysyä, kuinka voisit olla avuksi.

18.8.2022 kokoontui Servolle lähes 30 yhdistysten ja järjestöjen edustajaa sekä kaupunkilaisia. Iloksemme saimme heistä 14 hengen hanketta eteenpäin vievän toimijaryhmän, joka kokoontuu syyskuun lopulla. Otamme mielellämme vastaan kaikilta muiltakin outokumpulaisilta ja heidän läheisiltään ideoita ja ajatuksia, jotka lisäävät ikäihmisten hyvinvointia ja värittävät heidän arkeaan. Kaikki yhdessä tekeminen lisää ikäihmisten hyvinvointia ja värittää heidän arkeaan. 

 


Hankkeen etenemisestä tiedotetaan tällä verkkosivulla.

Hanketta toteutetaan ajalla 1.6.2022-30.4.2023.

Kesäkuu - heinäkuu 2022

  • Tarkennettu projektisuunnitelma valmistuu
  • Tutkimusyhteistyö alkaa
  • Yhteystyösuhteiden rakentaminen hyvinvointialueelle alkaa
  • Toimivaverkoston rakentaminen alkaa
  • Hankkeen tiedotus alkaa

Elokuu - Syyskuu 2022

  • Ympäristöministeriölle informointi alkaa
  • Projektipäällikkö aloittaa blogien kirjoittamisen
  • Tutkimusyhteystyö jatkuu
  • Nykytilanteen kartoitus alkaa

 


Lisätietoja

Kuvassa projektipäällikkö Lahja-Elina Vatanen.

  Projektipäällikkö Lahja-Elina Vatanen

  lahja-elina.vatanen@outokummunkaupunki.fi

  050 300 1920

Outokummun kaupungin logo.Ympäristöministeriön logo.

Projektipäällikön blogit

Projektipäällikön blogit

Blogikirjoitus 9.9.2022 - Yhteistyön perusajatus on se, että yhdessä olemme enemmän


Blogikirjoitus 1.8.2022 - Sitten. kun omat voimavarat eivät enää riitä - Miten käy hyvinvointini?

 

Lahja-Elina Vatanen toimii 'Hyvinvointiosuuskunta välimuotoisen asumisen toimijana -hankkeen' projektipäällikkönä. Blogeissaan hän pohtii ihmisten hyvinvointia yhteisöllisen asumisen näkökulmasta ja kertoo, kuinka hyvinvointiosuuskunta-hanke etenee.