Kielivalinta

Kuvakaruselli

Uutiset

Jauhatus

Jauhamiseen käytetään myllyä. Myllyjä on monenlaisia, yleisimmin käytetyt ovat kuulamyllyt, tankomyllyt ja autogeenimyllyt. Nämä saavat nimensä myllyn jauhinkappaleen mukaan: kuulamyllyissä metallikuulia, tankomyllyissä metallitankoja, ja autogeenimyllyissä isommat malmikappaleet jauhavat toisiaan.

Lue Lisää

Luokitus

Luokituksessa määritellään, mitkä osat lietteestä ovat tarpeeksi hienoja jatkaakseen eteenpäin prosessissa ja mitkä palautetaan myllyyn lisäjauhamista varten. Luokitus perustuu joko siihen, miten nopeasti pienemmät malmikappaleet vajoavat lietteessä tai keskipakovoimaan. Näyttelystä löytyy kolme erilaista luokitinta. Malmikappaleiden vajoamisnopeuteen perustuvat ketjuluokitin ja raappaluokitin sekä keskipakovoimaan perustuva hydrosykloniluokitin.

Lue Lisää

Tärypöydät

Tärypöytärikastus on mineraalien ominaispainojen eroon perustuva rikastusmenetelmä, jossa mineraaliaines johdetaan veden mukana kaltevalle ja pituussuunnassa uritetulle tärypöydälle.

Lue Lisää

Vaahdotus

Vaahdotus eli flotaatio on malmin louhinnan ja hienonnuksen jälkeinen menetelmä arvomineraalien erottamiseksi muista mineraaleista. Vaahdotus toimii siten, että kemikaalien avulla tietyt mineraalit kiinnittyvät lietteeseen synnytettyihin ilmakupliin ja nousevat pintaan (rikaste), toiset eivät (jätekivi). Esimerkiksi, kun lietteen pH on yli 10, kuparikiisurakeet kiinnittyivät ksantaattikemikaalin avulla ilmakupliin nousten ylös lietteen pinnalle. Vaahdottamalla voidaan erottaa kaikki ne mineraalit, joiden pinta on luonnostaan tai voidaan tehdä vettä hylkiväksi eli hydrofobiseksi. Vastaavasti muiden (ei-haluttujen) mineraalien pinnat tulee olla vesihakuisia eli hydrofiilisiä.

Lue Lisää

Sakeutus

Sakeutus on ensimmäinen osa rikasteen veden poistoa. Rikastusprosessissa vaahdotuksesta tuleva rikasteliete syötetään suuren betonista valetun sakeutussammion keskelle. Sakeutuksessa rikasteliete lajittuu kahdeksi tuotteeksi. Pinnalle nousee ylite, joka on lähes kiintoaineista vapaata vettä ja se poistuu sammiosta ylivuotoreunan kautta. Sammion pohjalle painuva alite koostuu rikastelietteen kiinteästä aineesta eli arvokkaista malmirakeista. Arvokas sakeutunut alite siirretään haroilla kohti sammion pohjan keskikartiota, mistä se pumpataan rikastuksen seuraavaan vaiheeseen, suodatukseen.

Lue Lisää

Suodatus

Suodatuksessa poistetaan vesi rikasteesta. Veden poistaminen rikasteesta on tärkeää, jottei tarvitse kuljettaa vettä rikasteen mukana lisäten kustannuksia, ja Suomessa myös sitä varten ettei rikaste jäädy kuljetuksessa, aiheuttaen ongelmia kuljetuksen toisessa päässä. Osa poistetusta vedestä voidaan myös saada kierrätettyä takaisin prosessiin.

Lue Lisää

Näytteenotto ja analysointi

Rikastamon prosessien säätö tapahtui aikaisemmin itse prosessissa. Siellä toimittiin oman kokemuksen mukaan, kokonaiskuvan jäädessä puutteelliseksi. Kun kaikki käynnistymis- ja säätötoiminnot koottiin samaan tilaan (ohjaamoon), voitiin prosessia valvoa ja ohjata kokonaiskuvan perusteella. Valvonta tapahtui prosessissa olevien mittalaitteiden ja kameroiden avulla.

Lue Lisää

Pumppaus

Malmi- ja rikastelietteet siirretään rikastamossa vaiheesta toiseen pumppaamalla.

Lue Lisää