Pyöräily kuuluu kaikille! — Pyöräilyviikolla 2.–11.5. juhlistetaan pyöräilyn monimuotoisuutta
Olosuhteet ovat yhteisiä, tarpeet erilaisia. Pyörällä liikkumisen täytyy olla turvallista ja sujuvaa kaikille arjen liikenneympäristössä. Pyöräily on monimuotoisempaa kuin ehkä luulitkaan.
Pyöräilyviikon 2.–11.5.2025 pääteeman mukaisesti Pyöräily kuuluu kaikille. Yhdenvertaisia mahdollisuuksia liikkumiseen eri liikenneympäristöissä tarvitaan niin lapsille, ikäihmisille kuin esimerkiksi pyöräilyä vasta aloittaville – iästä ja toimintakyvystä riippumatta. Pyöräilyviikko kutsuu juhlistamaan pyöräilyn monimuotoisuutta ja muistuttaa myös kaikille sopivan liikenneympäristön merkityksestä.
Laadukas ja turvallinen infrastruktuuri avainasemassa
Laadukas ja erilaiset pyöräilijät huomioiva infrastruktuuri mahdollistaa kaikkien pyöräilijöiden turvallisen ja sujuvan liikkumisen. Olosuhteet ovat kaikille yhteisiä, mutta turvallisuuden tunne riippuu taidoista, kokemuksesta, pyörätyypistä ja monista muista yksilöllisistä tekijöistä. Kaikki hyötyvät siitä, että pyöräväylät ovat riittävän leveitä, tasaisia, sujuvasti jatkuvia sekä jalankulusta ja autoliikenteestä erotettuja.
“Esimerkiksi kolmipyörä tarvitsee tilaa kaksipyöräistä enemmän. Tasaista alustaa arvostavat kaikki, sillä kuopat ja railot asfaltissa tai keskelle väylää sijoitetut kaivonkannet tekevät pyöräilystä epämukavaa ja aiheuttavat pahimmillaan kaatumisia. Väylien tulisi olla sellaisia, että ne sallivat pyöräilylle ominaista liikkumista: epätasaisuuksien väistelyä tai vaikkapa lasten hiukan horjuvaa pyöräilyä”, toteaa Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Sanna Ojajärvi.
Kaikilla on oikeus yhdenvertaiseen liikkumiseen: kokeneiden työmatkapyöräilijöiden lisäksi pyöräilyn täytyy olla mahdollista ja turvallista myös lapsille ja nuorille, ikäihmisille, toimintakyvyltään rajoitteisille tai vaikkapa aikuisena pyöräilemään oppineille. Pyöräilyn ilo kuuluu kaikille.
Jokaiselle löytyy sopiva pyörä
Pyöräilyviikon tapahtumissa ympäri Suomen juhlitaan monipuolista pyöräilyä. Kuten pyöräiljöitä, löytyy pyöriäkin joka lähtöön: on kolmipyöriä, riksapyöriä, käsi- ja nojapyöriä tai räätälöityjä erikoispolkupyöriä esimerkiksi soveltavan liikunnan tarpeisiin. Sähköpyörien yleistyminen on madaltanut pyöräilyn kynnystä. Pidemmätkin retket onnistuvat, kun pyörän avustus tarjoaa pyöräilyyn vakautta ja keveyttä esimerkiksi ikäihmisille. Lapsille löytyy potkupyöriä, joilla tasapainon harjoittelu sujuu leikiten. Tärkeintä on, että erilaisilla pyörillä yhä useammat voivat liikkua arki- ja vapaa-ajan matkojaan.
“Pyöräily on edullinen, terveellinen ja ympäristöystävällinen tapa liikkua. Pyöräilyviikon teema rohkaisee kokeilemaan pyöräilyä, vaikka se ei olisikaan entuudestaan tuttu liikkumisen tapa. Nyt kannattaa seurata paikallisuutisia ja sosiaalista mediaa, joista löytyy tietoa paikallistoimijoiden eri puolilla Suomea järjestämistä tapahtumista”, muistuttaa Pyöräilykuntien verkoston johtava asiantuntija Matti Hirvonen.
Kymmenen päivää pyöräilyn juhlaa
Pyöräilyviikko tarjoilee pyöräilyn monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta juhlistavia tapahtumia eri puolilla Suomea 2.–11.5.2025. Pyöräily kuuluu kaikille ‑teemaa voi juhlia esimerkiksi avajaisparaateissa, pyöräilijöille tarjottavilla aamupaloilla, erilaisten pyörien esittelyllä ja monenlaisille pyöräilijöille sopivilla retkillä.
Pyöräilyviikolla on kymmenen teemapäivää:
- Kaupunkipyöräpäivä perjantaina 2.5.
- Pyörä kuntoon ‑päivä lauantaina 3.5.
- Perhepyöräilypäivä sunnuntaina 4.5.
- Sähköpyöräpäivä maanantaina 5.5.
- Pyörällä töihin ‑päivä tiistaina 6.5.
- Pyörällä kouluun ‑päivä keskiviikkona 7.5.
- Pyörällä treeneihin ‑päivä torstaina 8.5.
- Pyörällä kauppaan ‑päivä perjantaina 9.5.
- Pyörämatkailupäivä lauantaina 10.5.
- Pyörällä kaiken ikää ‑päivä sunnuntaina 11.5.