Vuoden 2022 lopussa Suomeen tullut ukrainalainen perhe kertoo, miten he päätyivät Outokumpuun ja miten kaupunkiin kotiutuminen on sujunut.
Perheeseen kuuluu äiti Rita Kolokot, isä Igor Kolokot, tytär Katja Kolokot sekä perheen vanhempi poika, joka asuu Ukrainassa oman perheensä kanssa.
- Pojallemme syntyi tammikuussa 2025 tytär. Olemme onnellisia isovanhempia, perheen äiti Rita kertoo. Perheeseen kuuluu myös lemmikki, Lucky-niminen koira.
Rita ja Igor muistelevat aikaa, jolloin päätyivät Suomeen. Sota Ukrainassa oli alkanut helmikuussa 2022.
- Vapaaehtoiset Suomessa järjestivät kuljetuksia Ukrainasta Suomeen. Saavuimme Suomeen 22. joulukuuta vuonna 2022. Suomen rajalla meille kerrottiin, että pääsisimme Lappeenrantaan, koska siellä vastaanottokeskuksessa oli vapaita paikkoja. Viikon päästä siitä saimme tiedon, että meille löytyi asunto Outokummun kaupungilta. Ja sitten tulimme Outokumpuun Medividan vastaanottokeskuksen asiakkaiksi, perheen vanhemmat kertovat.
Suomen talvi teki vaikutuksen
Vanhemmat kertovat, että perhe oli Ukrainassa asuessaan nähnyt televisiosta, millaista Suomessa on. Luminen talvimaisema teki kuitenkin vaikutuksen koko perheeseen.
- Joulukuussa, kun tulimme Suomeen, oli talvi. Talvella Suomessa on niin kaunista. Ensimmäinen reaktioni oli, että ”voi miten kaunis luonto”! Ihan kuin olisimme sadussa. Ei voi olla näin kaunista”, Rita kertoo hämmästelleensä.
Perhe asui aikaisemmin Hersonin alueella Ukrainassa. Rita ja Igor kertovat, että muutos isosta ukrainalaisesta kaupungista pieneen 7000 asukkaan Outokumpuun on ollut suuri.
- Asuimme Ukrainassa Oleskassa, joka on ison Hersonin kaupungin vieressä. Meidän (ukrainalaisittain) pienessä Oleskan kylässä oli 24000 asukasta, Rita ja Igor kertovat.
Perhe kertoo viihtyvänsä Outokummussa erittäin hyvin.
- Outokumpu on rauhallinen, kaunis kaupunki. Luonto on lähellä. Paikka on tuntunut mukavalta, Rita ja Igor kertovat.
Outokumpuun saavuttuaan perhe ohjattiin suomen kielen kurssille. Vastaanottokeskuksen sosiaalityöntekijän avustuksella Rita ja Igor tekivät työnhakua varten CV:t. Rita kertoo, että henkisesti raskainta aikaa oli ensimmäinen vuosi Suomessa, kun ei ollut vielä tietoa tulevaisuudesta. Vanhemmat olivat tottuneet Ukrainassa tekemään töitä ja Outokumpuun tultua päivät menivät koulun penkillä suomen kieltä opiskellessa.
Olimme tottuneet lähtemään aamulla töihin ja palaamaan kotiin illalla.
Rita Kolokot
Igorilla oli aikaisempaa työkokemusta runsaasti eri aloilta, esimerkiksi rakennusalalta ja teurastamolta. Vaikka töitä tuntui aluksi hankalalta saada kielitaitovaatimusten vuoksi, sai Igor töitä paikalliselta teurastamolta, HKFoods:lta muutama kuukausi sen jälkeen, kun perhe oli muuttanut Outokumpuun. Määräaikaista työsopimusta seurasi vakituinen työpaikka.
-Olen todella tyytyväinen siihen, Igor kertoo työpaikastaan.
Vuosi sen jälkeen, kun Igor aloitti työt, myös Rita aloitti työt samassa paikassa ja nyt molemmilla on vakituinen työpaikka. Työllistyminen oli perheen vanhemmille iso helpotus.
Onneksi olimme sinnikkäitä, emmekä luovuttaneet. Meillä oli kova tahto päästä tekemään töitä.
Rita Kolokot
Tytär tulkkina kauppareissuilla
Perheen tytär Katja oli 11-vuotias perheen muuttaessa Outokumpuun. Nyt 13-vuotias Katja puhuu jo hyvää suomea.
- Tammikuussa 2023 aloitin koulun Outokummussa. Alussa se jännitti, koska ymmärsin, etten osaa suomen kieltä. Onneksi koulu järjesti erityisluokan kaikille Ukrainasta tulleille, eri-ikäisille lapsille ja olimme samassa luokassa. Oli mukavaa, että luokassa oli omaa äidinkieltä puhuvia oppilaita. Luokassamme oli myös venäjää puhuva avustaja, Katja kertoo koulun aloituksesta.
Jo seuraavana syksynä Katja siirtyi tavalliseen koululuokkaan toisen ukrainalaisen oppilaan kanssa.
Katja kertoo kouluun sopeutumisen menneen “aika kevyesti”. Kavereita koulusta on löytynyt. Katja kertoo viihtyvänsä koulussa hyvin. Myös erilaisia harrastuksia, kuten esimerkiksi lentopalloa on tullut kokeiltua. Tällä hetkellä Katja kertoo käyvänsä säännöllisesti kuntosalilla ja uimassa. Rita-äiti kertoo, että Katja aloitti opiskelemaan japanin kieltä.
- Mielestäni olisi parempi, että tytär kehittäisi nyt ensin suomen kielen taitoaan paremmaksi, Rita naurahtaa.
- Onneksi lapset oppivat kielen niin nopeasti. Joensuuhun ja Kuopioon suuntautuneilla kauppareissuilla Katja toimii tulkkina. Minä itse ujostelen suomeksi puhumista, Rita kertoo.
Haluamme kiittää kaikesta siitä, mitä meillä on.
Igor Kolokot
Outokummussa perheen suosikkipaikkoja ovat Vanha Kaivos ja Särkiselän uimaranta. Perhe on myös osallistunut muiden kaupungissa asuvien ukrainalaisten kanssa muualle Suomeen suuntautuneille retkille.
Tulevaisuuden suunnitelmista kysyttäessä Igor ja Rita miettivät hetken.
- Se on vaikea kysymys. Mietimme asiaa pitkään, mutta nyt on tehty päätös, että emme voi palata Ukrainaan. Meillä ei ole enää kotia siellä. Haluamme antaa tyttärellemme mahdollisuuden hyvään ammattiin täällä Suomessa. Aiomme hakea pysyvää oleskelulupaa. Haluamme oppia suomen kielen ja rakentaa elämäämme täällä Suomessa, perheen vanhemmat kertovat.
Perheen kertoessa tarinaansa kiitollisuus nousee esiin useita kertoja.
- Olemme kiitollisia Suomelle kaikesta siitä, mitä meillä on. Haluamme kiittää Outokummun kaupunkia ja maahanmuuttopalveluita kaikesta tuesta ja turvasta, mitä olemme saaneet, Igor sanoo lopuksi.
Kotoutumisohjaaja Anastasia Petrova on kulkenut perheen mukana koko heidän Outokummussa asumisen ajan.
Maahanmuuttajana Outokummussa ‑juttusarjassa kerromme outokumpulaisista maahanmuuttajista ja heille suunnatuista palveluista. Haastattelut, tekstit ja kuvat on tuottanut tradenomiopiskelija Riina Turunen yhteistyössä ELO-hankkeen kotoutumisohjaaja Jenna Monosen kanssa.

