Outokummun kaupunkiAjankohtaistaUkrainalaisperhe rakentaa elämäänsä Outokummussa
Igor, Katja ja Rita Kolokot

Ukrainalaisperhe rakentaa elämäänsä Outokummussa

Vuo­den 2022 lopus­sa Suo­meen tul­lut ukrai­na­lai­nen per­he ker­too, miten he pää­tyi­vät Outo­kum­puun ja miten kau­pun­kiin kotiu­tu­mi­nen on suju­nut.  

Per­hee­seen kuu­luu äiti Rita Kolo­kot, isä Igor Kolo­kot, tytär Kat­ja Kolo­kot sekä per­heen van­hem­pi poi­ka, joka asuu Ukrai­nas­sa oman per­heen­sä kans­sa. 

- Pojal­lem­me syn­tyi tam­mi­kuus­sa 2025 tytär. Olem­me onnel­li­sia iso­van­hem­pia, per­heen äiti Rita ker­too. Per­hee­seen kuu­luu myös lem­mik­ki, Luc­ky-nimi­nen koi­ra.

Rita ja Igor muis­te­le­vat aikaa, jol­loin pää­tyi­vät Suo­meen. Sota Ukrai­nas­sa oli alka­nut hel­mi­kuus­sa 2022.

- Vapaa­eh­toi­set Suo­mes­sa jär­jes­ti­vät kul­je­tuk­sia Ukrai­nas­ta Suo­meen. Saa­vuim­me Suo­meen 22. jou­lu­kuu­ta vuon­na 2022. Suo­men rajal­la meil­le ker­rot­tiin, että pää­si­sim­me Lap­peen­ran­taan, kos­ka siel­lä vas­taan­ot­to­kes­kuk­ses­sa oli vapai­ta paik­ko­ja. Vii­kon pääs­tä sii­tä saim­me tie­don, että meil­le löy­tyi asun­to Outo­kum­mun kau­pun­gil­ta. Ja sit­ten tulim­me Outo­kum­puun Medi­vi­dan vas­taan­ot­to­kes­kuk­sen asiak­kaik­si, per­heen van­hem­mat ker­to­vat.  

Suomen talvi teki vaikutuksen

Van­hem­mat ker­to­vat, että per­he oli Ukrai­nas­sa asues­saan näh­nyt tele­vi­sios­ta, mil­lais­ta Suo­mes­sa on. Lumi­nen tal­vi­mai­se­ma teki kui­ten­kin vai­ku­tuk­sen koko per­hee­seen. 

- Jou­lu­kuus­sa, kun tulim­me Suo­meen, oli tal­vi. Tal­vel­la Suo­mes­sa on niin kau­nis­ta. Ensim­mäi­nen reak­tio­ni oli, että ”voi miten kau­nis luon­to”! Ihan kuin oli­sim­me sadus­sa. Ei voi olla näin kau­nis­ta”, Rita ker­too häm­mäs­tel­leen­sä.  

Per­he asui aikai­sem­min Her­so­nin alu­eel­la Ukrai­nas­sa. Rita ja Igor ker­to­vat, että muu­tos isos­ta ukrai­na­lai­ses­ta kau­pun­gis­ta pie­neen 7000 asuk­kaan Outo­kum­puun on ollut suu­ri. 

- Asuim­me Ukrai­nas­sa Oles­kas­sa, joka on ison Her­so­nin kau­pun­gin vie­res­sä. Mei­dän (ukrai­na­lai­sit­tain) pie­nes­sä Oles­kan kyläs­sä oli 24000 asu­kas­ta, Rita ja Igor ker­to­vat.   

Per­he ker­too viih­ty­vän­sä Outo­kum­mus­sa erit­täin hyvin.  

- Outo­kum­pu on rau­hal­li­nen, kau­nis kau­pun­ki. Luon­to on lähel­lä. Paik­ka on tun­tu­nut muka­val­ta, Rita ja Igor ker­to­vat.

Outo­kum­puun saa­vut­tu­aan per­he ohjat­tiin suo­men kie­len kurs­sil­le. Vas­taan­ot­to­kes­kuk­sen sosi­aa­li­työn­te­ki­jän avus­tuk­sel­la Rita ja Igor teki­vät työn­ha­kua var­ten CV:t. Rita ker­too, että hen­ki­ses­ti ras­kain­ta aikaa oli ensim­mäi­nen vuo­si Suo­mes­sa, kun ei ollut vie­lä tie­toa tule­vai­suu­des­ta. Van­hem­mat oli­vat tot­tu­neet Ukrai­nas­sa teke­mään töi­tä ja Outo­kum­puun tul­tua päi­vät meni­vät kou­lun pen­kil­lä suo­men kiel­tä opis­kel­les­sa.    

Olim­me tot­tu­neet läh­te­mään aamul­la töi­hin ja palaa­maan kotiin illal­la.
Rita Kolo­kot

Igo­ril­la oli aikai­sem­paa työ­ko­ke­mus­ta run­saas­ti eri aloil­ta, esi­mer­kik­si raken­nusa­lal­ta ja teu­ras­ta­mol­ta. Vaik­ka töi­tä tun­tui aluk­si han­ka­lal­ta saa­da kie­li­tai­to­vaa­ti­mus­ten vuok­si, sai Igor töi­tä pai­kal­li­sel­ta teu­ras­ta­mol­ta, HKFoods:lta muu­ta­ma kuu­kausi sen jäl­keen, kun per­he oli muut­ta­nut Outo­kum­puun.  Mää­rä­ai­kais­ta työ­so­pi­mus­ta seu­ra­si vaki­tui­nen työ­paik­ka. 

-Olen todel­la tyy­ty­väi­nen sii­hen, Igor ker­too työ­pai­kas­taan.   

Vuo­si sen jäl­keen, kun Igor aloit­ti työt, myös Rita aloit­ti työt samas­sa pai­kas­sa ja nyt molem­mil­la on vaki­tui­nen työ­paik­ka. Työl­lis­ty­mi­nen oli per­heen van­hem­mil­le iso hel­po­tus.

Onnek­si olim­me sin­nik­käi­tä, emme­kä luo­vut­ta­neet. Meil­lä oli kova tah­to pääs­tä teke­mään töi­tä.
Rita Kolo­kot

Tytär tulkkina kauppareissuilla

Per­heen tytär Kat­ja oli 11-vuo­tias per­heen muut­taes­sa Outo­kum­puun. Nyt 13-vuo­tias Kat­ja puhuu jo hyvää suo­mea.  

- Tam­mi­kuus­sa 2023 aloi­tin kou­lun Outo­kum­mus­sa. Alus­sa se jän­nit­ti, kos­ka ymmär­sin, etten osaa suo­men kiel­tä. Onnek­si kou­lu jär­jes­ti eri­tyis­luo­kan kai­kil­le Ukrai­nas­ta tul­leil­le, eri-ikäi­sil­le lap­sil­le ja olim­me samas­sa luo­kas­sa. Oli muka­vaa, että luo­kas­sa oli omaa äidin­kiel­tä puhu­via oppi­lai­ta. Luo­kas­sam­me oli myös venä­jää puhu­va avus­ta­ja, Kat­ja ker­too kou­lun aloi­tuk­ses­ta.   

Jo seu­raa­va­na syk­sy­nä Kat­ja siir­tyi taval­li­seen kou­lu­luok­kaan toi­sen ukrai­na­lai­sen oppi­laan kans­sa.  

Kat­ja ker­too kou­luun sopeu­tu­mi­sen men­neen “aika kevyes­ti”. Kave­rei­ta kou­lus­ta on löy­ty­nyt. Kat­ja ker­too viih­ty­vän­sä kou­lus­sa hyvin. Myös eri­lai­sia har­ras­tuk­sia, kuten esi­mer­kik­si len­to­pal­loa on tul­lut kokeil­tua. Täl­lä het­kel­lä Kat­ja ker­too käy­vän­sä sään­nöl­li­ses­ti kun­to­sa­lil­la ja uimas­sa. Rita-äiti ker­too, että Kat­ja aloit­ti opis­ke­le­maan japa­nin kiel­tä.  

- Mie­les­tä­ni oli­si parem­pi, että tytär kehit­täi­si nyt ensin suo­men kie­len tai­to­aan parem­mak­si, Rita nau­rah­taa.  

- Onnek­si lap­set oppi­vat kie­len niin nopeas­ti. Joen­suu­hun ja Kuo­pioon suun­tau­tu­neil­la kaup­pa­reis­suil­la Kat­ja toi­mii tulk­ki­na. Minä itse ujos­te­len suo­mek­si puhu­mis­ta, Rita ker­too. 

Haluam­me kiit­tää kai­kes­ta sii­tä, mitä meil­lä on.
Igor Kolo­kot

Outo­kum­mus­sa per­heen suo­sik­ki­paik­ko­ja ovat Van­ha Kai­vos ja Sär­ki­se­län uima­ran­ta. Per­he on myös osal­lis­tu­nut mui­den kau­pun­gis­sa asu­vien ukrai­na­lais­ten kans­sa muu­al­le Suo­meen suun­tau­tu­neil­le ret­kil­le.  

Tule­vai­suu­den suun­ni­tel­mis­ta kysyt­täes­sä Igor ja Rita miet­ti­vät het­ken.  

- Se on vai­kea kysy­mys. Mie­tim­me asi­aa pit­kään, mut­ta nyt on teh­ty pää­tös, että emme voi pala­ta Ukrai­naan. Meil­lä ei ole enää kotia siel­lä. Haluam­me antaa tyt­tä­rel­lem­me mah­dol­li­suu­den hyvään ammat­tiin tääl­lä Suo­mes­sa. Aiom­me hakea pysy­vää oles­ke­lu­lu­paa. Haluam­me oppia suo­men kie­len ja raken­taa elä­määm­me tääl­lä Suo­mes­sa, per­heen van­hem­mat ker­to­vat.  

 Per­heen ker­toes­sa tari­naan­sa kii­tol­li­suus nousee esiin usei­ta ker­to­ja.  

- Olem­me kii­tol­li­sia Suo­mel­le kai­kes­ta sii­tä, mitä meil­lä on. Haluam­me kiit­tää Outo­kum­mun kau­pun­kia ja maa­han­muut­to­pal­ve­lui­ta kai­kes­ta tues­ta ja tur­vas­ta, mitä olem­me saa­neet, Igor sanoo lopuk­si. 

Kotou­tu­mi­soh­jaa­ja Anas­ta­sia Pet­ro­va on kul­ke­nut per­heen muka­na koko hei­dän Outo­kum­mus­sa asu­mi­sen ajan.

Maa­han­muut­ta­ja­na Outo­kum­mus­sa ‑jut­tusar­jas­sa ker­rom­me outo­kum­pu­lai­sis­ta maa­han­muut­ta­jis­ta ja heil­le suun­na­tuis­ta pal­ve­luis­ta. Haas­tat­te­lut, teks­tit ja kuvat on tuot­ta­nut tra­de­no­mio­pis­ke­li­ja Rii­na Turu­nen yhteis­työs­sä ELO-hank­keen kotou­tu­mi­soh­jaa­ja Jen­na Mono­sen kans­sa.

EU osarahoittama logo.
ELO-hankkeen logo

Lisää ajankohtaisia uutisia