Outokummun nukkekodeista ja vanhoista leluista innostuneet toimijat järjestävät näyttelyn lauantaina 2.8.2025 klo 10–16 Servolla (Kummunkatu 26).
Silloin on mahdollista tulla kurkistelemaan minimaailmoihin ja uskomattomiin pieniin yksityiskohtiin, joita harrastajat ovat pieniin taloihinsa sisustaneet. Näyttelyssä on esillä myös nostalgisia ja tunteita herättäviä vanhoja leluja eri vuosikymmeniltä. Näyttelyyn vanhoja leluja tuova Liisa Räsänen kertoo, että esimerkiksi Onnela-nukketalo, peltilelut ja nuket ovat sota-ajalta. Nukeissa on käytetty sen aikaisia materiaaleja, kuten sahanpurutäytettä.
Näyttelyyn on vapaa pääsy ja siellä on Reumayhdistyksen kahvio. Tapahtuman aikana leluista innostuneet toimijat kertovat tarinoita, kokemuksia ja mistä innostus harrastukseen kumpuaa.



Jokainen nukkekoti on erilainen ja tekijänsä näköinen
Nukkekotiharrastus on monipuolinen ja luova tapa viettää vapaa-aikaa ja se sopii kaikenikäisille. Miniatyyrimaailmassa yhdistyy niin sisustaminen, askartelu ja tarinankerronta — vain kekseliäisyys on rajana mitä kaikkea voikaan olla pienoiskoossa!
Asta Jonkka-Laitinen: nukkekotiyhteisössäni asuu kymmeniä asukkaita tarinoineen
Minulla ei ollut lapsuudessa nukkekotia, enkä muista sellaisesta unelmoineeni. Aikuisiällä huomasin Koti ja Keittiö-lehden sivuilla kuvia lastenhuoneesta, jossa oli sievä vaaleanpunainen nukkekoti. Entä jos hankkisin tuollaisen minäkin? En ostanut vaaleanpunaista, vaan valkoisen. Siitä alkoi pienimuotoinen harrastukseni jäätyäni eläkkeelle 2010.
Nyt minulla on nukkekotiyhteisö Vilppukujalla Kyykerillä: kolme taloa ja Paavon puoti. Taloissa asuu useita kymmeniä asukkaita, joiden elämästä olen kirjoittanut tarinoita ja valokuvannut heitä arjen askareissa.
Vilppu kujan taloissa on mukavia liikkeitä: kampaamo, hattukauppa, konditoria-kahvila, ompelimo ja nuorisolle omat harrastustilat. Kyläyhteisölle tärkeitä ovat myös Koivu kujan koulu ja päiväkoti. Paavon puodin terassilla järjestetyt juhannusjuhlat, häät ja joulukadun avajaiset ovat olleet highlighteja. Siispä nukkekotiharrastuksessani tärkeintä on ollut juuri tarinoiden kertominen. Taloissa on paljon ostettua, vähän nikkaroitua, valoisaa ja pelkistettyä, eikä sähköä. Taloja katsellessa toivoisin välittyvän viihtyisät puitteet ja mukavat asukkaat.
Jaana Timonen: Minitalosta rakas harrastus
Muistan haaveilleeni omasta nukkekodista pienestä pitäen, ja onneksi sain toteuttaa haavettani 12 vuotta nuoremman pikkusiskoni lapsuudessa – tosin olin varmaan innokkaampi minisisustaja kuin sisareni. Aikuisena muistin kyllä unelmani, mutta ruuhkavuodet perheen, työn ja opintojen pyörteessä painoivat sen unholaan. Sitten jouluna 2020 perheeni yllätti minut täysin: sain joululahjaksi hienon minitalon. Voi sitä hämmennystä ja iloa! Puhun mieluummin minitalosta kuin nukkekodista, sillä minun talossani ei asu ihmisiä, se on lähinnä sisustuskohde ja kahden koiran koti.
Pikkuhiljaa aloin hankkia kalusteita talooni, Annalaan, jonka nimesin lapsuuteni tärkeimmän henkilön, isoäitini mukaan. Kuitenkin vasta vuonna 2023 eläkkeelle jäätyäni ennätin aloittaa tapetoinnin ja muun värkkäyksen: olen tehnyt talooni mm. miniryijyn sekä mattoja; kalusteet ja pientarvikkeet olen pääosin ostanut valmiina. Lisäksi suosikkibrändini Marimekko näkyy talossani monin tavoin.
Minitalosta on tullut myös yhteinen harrastus mieheni kanssa. Hän on rakentanut alun perin nelikerroksiseen talooni kellarikerroksen ja 3D-tulostanut mm. Eero Aarnion Puppy-koiran ja Tupla Kupla ‑valaisimen. Lisäksi hän on laserleikannut taloni ulkoportaat, ja parhaillaan ovat menossa sähköistystyöt.
Vaikka minitaloni onkin aikuisten puuhamaa, ovat myös nuorimmat lastenlapseni leikkineet sillä, ja yhdessä heidän kanssaan olemme suunnitelleet tarpeellisia hankintoja, olemme ostaneet mm. biljardipöydän ja shakkilaudan. Robottiruohonleikkuri on vielä haussa, mutta grilli käy pihamaalla jo kuumana.
Päivi Knuutinen: Nukkekoti on itse tekemäni
Aikuisiän nukkekotiharrastukseni alkoi siitä, kun sukulaisilla kierrossa ollut lapsuuden nukkekotini palasi ”perheeseen”. Siskollani on lapsenlapsi Nella, jolle piti kunnostaa reissussa rähjääntynyt nukkekoti. Ensin kuvittelin vain maalaavani ja siistiväni nukkekotia, mutta sehän sitten levisi kaikkeen mahdolliseen. Keväällä 2013 aloitin kunnostuksen ja huomasin, että ohjeita löytyy vaikka mihin tekemiseen ja valmiina sai ostettua sellaisia tarpeellisia tavaroita, mitä ei itse osannut/halunnut tehdä. Nella sai nukkekotinsa, kun täytti 5 vuotta 2016. Sitä ennen olin jo hommannut itselleni oman projektin, kun innostus miniaskarteluun oli syntynyt.
Näyttelyssä oleva nukkekoti on itse tekemäni. Se on osa Nukkekotiyhdistyksen 30-vuotisjuhlanäyttelyä vuodelta 2021. Eri henkilöt tai paikalliset kerhot tekivät oman rivitalonpätkän pihapiireineen. Talolle oli määritelty tietyt mitat samoin kuin pihan koolle, jotta rakennukset saatiin koottua näyttelyyn yhdeksi kokonaisuudeksi. Rakentaminen alkoi tarvikkeiden hommaamisella eli taloon ja pihaan tarvittavat vanerit leikkautin liikkeessä sopivan kokoisiksi. Rakentamisessa ja tavaroiden tekemisessä sai käyttää monenlaisia tekniikoita, mikä minusta on kivointa tässä harrastuksessa. Aikataulun vuoksi ei ollut mahdollista edes tehdä kaikkea itse alusta lähtien, joten osa on tehty kiteistä eli rakennussrajoista ja pieniä tavaroita myös valmiina. Olen tehnyt näyttelyn jälkeen hieman muutoksia pihaan vaihtamalla aidan matalammaksi ja tänä keväänä olen lisännyt taloon valaistuksen.
Asunnossa eläkeläispariskunta Alma ja Heikki Taimela viettävät hyvin ansaittuja eläkepäiviä mieluiten kotonaan puuhailemalla omassa puutarhassa. Molempien leipätyö oli hyvin lähellä harrastusta, sillä Heikki oli puutarhuri ja Almalla oli oma kukkakauppa. Nyt ei enää tarvitse kellon kanssa kilpailla, vaan saa ihan omaksi ilokseen hoitaa pientä kasvihuonetta ja pihaa istutuksineeen, mutta aikaa vietetään välillä myös lueskelemalla tai käsitöiden parissa.
Marika Nissinen: Aurinkoisen päivän viettoa minipuutarhassa
Minulla on esillä lyhtyyn tehty nukkekodin kasvihuone ja sen ympärillä pieni puutarha. Kaikenlaista pientä pihaan ja aurinkoisen päivän viettoon liittyvää.
Tuija Nenonen ja Riikka Viitala: sulassa sovussa niin omatekoiset kuin ostetutkin kalusteet englantilaisia posliiniastioita myöten
Muistan, miten lapsena 70-luvulla ihastelin ja kadehdinkin kavereitteni nukkekoteja sähkövaloineen ja rappusineen. Piian talossa oli pinkit kylpyhuonekalusteet ja Marin talossa jopa aukaistavat ovet ja ikkunaluukut! Varmaan meilläkin oli keskusteltu kotona nukkekodin ostamisesta, mutta sitä ei nyt voinut ajatellakaan, koska säästettiin oman talon rakentamista varten.
Sitten 9‑v. syntymäpäivänäni minua odotti yllätys. Äiti oli nimittäin askartelunohjaajana kehitysvammaisten kerhossa, jossa minäkin pyörin usein iltaisin mukana. Kerholaisten kanssa he olivat rakentaneet minulle nukkekodin synttärilahjaksi. Siinä ei ollut sähköjä rappusista puhumattakaan, lattia oli vino ja kaikki kalusteetkin piti sitten itse rakennella, mutta siihenhän meillä tässä ‘käsityöläisperheessä’ oli jo totuttu. Vähän olin alkuun ehkä pettynyt, mutta kyllä sillä monet leikit leikittiin. Minun jälkeeni se on ollut vuorollaan kaikilla pienemmillä serkkutytöillä lainassa ja sittemmin omien tyttärien leikeissä. Tähän tapahtumaan ajattelin ensin kunnostaa nukkekotini, oikaista vihdoinkin tuon lattian ja rakentaa ne aina kaipaamani rappuset… mutta en raaskinutkaan! Loppujen lopuksi se on täydellinen ihan noin!
Seuraava sukupolvi ei sitten tyytynytkään aivan yhtä vaatimattomaan ratkaisuun. Riikka-tyttäreni oli aikansa talollani leikittyään tullut siihen tulokseen, että lisää huoneita pitäisi olla! Niinpä hän pyysi ukkia avuksi:
- Uuukki! Voisit sie rakentaa mulle nukkekodin?
- No, tietysti ukki nyt pikkuselle kullalle rakentaa! Minkäslaista sie aattelit?
- No, semmoset 15 huonetta…
Riikka laati piirustukset ja yhdessä sitten he ukin autotallissa sahasivat, liimasivat ja maalasivat! Hieno tuli… ja iso. Tässä on ollut sulassa sovussa niin omatekoiset kuin ostetutkin kalusteet englantilaisia posliiniastioita myöten. Ja kovasti tälläkin on leikitty! Aitassa nämä ovat nyt muutamiakin vuosia odotelleet taas seuraavan sukupolven leikkijöitä.
Anna Partanen: Alun perin nukkekotini on suunniteltu vanhainkodiksi
Minun nukkekotini on vaaleanpunainen ja aika uusi. Alunperin se on suunniteltu vanhainkodiksi. Se on ollut viime aikoina kovassa käytössä, koska pienet pojan tyttäret vierailevat usein kodissamme. Pienimmille leikkiminen on tavaroiden tutkimista ja niiden kuljettelua huoneesta toiseen. Isommat osaavat jo leikkiä erilaisia roolileikkiä nukeilla ja nukkekodissa asuu monenlaista väkeä. Eläimiä on paljon. Joulutontut ja ‑enkelit ovat myös touhuissa mukana. Nukkekoti on tuonut minulle paljon iloa ja hyvää mieltä. Se on lelu, jota minulle ei lapsena ollut ja jonka olisin halunnut. Se on vähän surullista ja haikeaa. Olen hyvin kiitollinen pienistä lapsen lapsista ja siitä, että he osaavat leikkiä. Leikki valmistaa lasta aikuisuuteen ja se kehittää lasta monipuolisesti.