Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin henkilöitä saapui Outokummun kaupungin vieraaksi perjantaina 9.5.2025. Vierailun teemana oli Outokumpu ennen, nyt ja tulevaisuudessa.
Maanpuolustuskursseille pyritään kokoamaan eri taustoista tulevia ihmisiä. Kurssilla käsitellään kokonaisturvallisuutta laajasti ja ne ovat myös hyviä verkostoitumisen paikkoja. Syksyllä 2022 suoritetun MPK241-kurssin osallistujat tapaavat edelleen toisiaan – tällä kertaa kohteena oli kansanedustaja Hanna Räsäsen kotikaupunki Outokumpu.
- MPK241 vierailee säännöllisesti tutustumassa eri kohteisiin ja kutsujana on vuoron perään eri kurssilaiset. Halusin kutsua kurssin meille Outokumpuun, koska Outokummusta louhitulla malmilla on maksettu aikoinaan Suomen sotakorvauksia. Nyt ja tulevaisuudessa kaupunkimme tarjoaa GTK:n ja kaupungissa toimivien yritysten myötä ratkaisuja niin maamme huoltovarmuuteen kuin omavaraisuuteenkin. Outokumpu saa myös hyvää näkyvyyttä, kun verkosto on vieraanamme, Hanna Räsänen kertoo.
Vierailulla olivat maanpuolustuskurssilaiset Hanna Räsänen, Jonna Voima, Anna Herlin, Hannu Särkkä, Laura Kourula-Luoma, Elina Knihtilä, Marko Kilpi, Johanna Vuorelma, Kyösti Väkeväinen, Hanna Malmivaara, Pia Oesch sekä Petri Salminen, joka liittyi mukaan illalla.
Lounasta nautittiin Turulan ruokalassa. Kaupunginjohtaja Päivi Lintumäki esitteli Outokummun historiaa, nykypäivää ja tulevaisuuden näkymiä.


Vierailulla käytiin tutustumassa geologian tutkimuskeskuksen GTK Mintecin uniikkiin kiertotalouden ja mineraaliprosessoinnin koetehdas- ja laboratoriokokonaisuuteen, jota esittelivät kehityspäällikkö Asse Marjasvaara, koetehtaan päällikkö Pirjo Seppälä, johtava asiantuntija Päivi Kauppila sekä ryhmäpäällikkö Hannu Makkonen.






Kansanedustaja Marko Kilpi on vieraillut GTK Mintecillä edellisen kerran, kun uusi laboratorio- ja toimistorakennus oli vielä rakenteilla.
- Selkeästi näkyy, että koko ajan eteenpäin mennään ja kehitytään kovalla vauhdilla. Toiminta on vaikuttavaa ja esityksistä paistaa läpi rautainen ammattilaisuus ja tietotaito. Suomessa on paljon potentiaalia käyttää mineraaleja, joiden avulla pystytään myös pitämään kiinni omavaraisuudesta. Iso asia on tehdä työtä vastuullisella ja kestävällä tavalla ja täällä sitä aina vakuuttuu, että näin myös tehdään, Marko Kilpi summaa.


ja yliopistotutkija ja valtio-opin dosentti Jonna Vuorelma

Iltapäivällä käytiin leikkimielinen frisbeegolf-kisa Vanhan Kaivoksen rouheissa maisemassa. Ihastusta herätti väylien omaleimainen toteutus kaivosmäen kupeessa.
Outokummun kaupungin kulttuurituottaja Esko Vihava esitteli kaivosmiljöön arkkitehtuuria, historiaa ja kaupungin laajaa kulttuuritapahtumien kirjoa, jonka jälkeen väki suuntasi maan uumeniin kierrokselle kaivostunneliin.


- En ollenkaan osannut odottaa, että Vanha Kaivos on näin hieno kohde kulttuurihistoriallisesti – tämä on ylittänyt kaikki odotukset, sanoo Destian viestintäpäällikkö Hanna Malmivaara.
- Todella vaikuttavaa, että tilat on valjastettu kulttuurin käyttöön ja toivottavasti mahdollisimman monet löytävät paikan. Täällä on ainutlaatuinen ympäristö ja pelkästään vierailu kaivoksen sisällä on elämyksellinen. Saatikka sitten Teatteri Kiisu ja taiteilijaresidenssi, jossa tehdään asioita tähän ympäristöön, niin sehän on aivan mieletöntä, summaa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen professori ja näyttelijä Elina Knihtilä.



MPK241-kurssin osallistujat nauttivat illallista ravintola Kummussa ja majoittuivat kaivoshistoriaa huokuvassa vuonna 1938 rakennetussa Sänkivaaran kartanossa, jossa on asunut aikoinaan Outokumpu Oy:n toimitusjohtaja Eero Mäkinen perheineen.
- Vieraamme tuntuivat olevan vaikuttuneita pitkälle kehittyneeseen teknologiaan sekä vastuulliseen toimintaan yrityksissämme kuin myös mahtavaan kulttuuritoimintaan Outokummussa. Toivon tietysti, että vieraamme välittävät tätä tietoa eteenpäin omiin sidosryhmiinsä, sanoo kaupunginjohtaja Päivi Lintumäki.
Lämpimät kiitokset vierailusta ja turvallista kotimatkaa!