Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon hyvinvointialueet kampanjoivat yhdessä EHYT ry:n ja kuntien kanssa vastuullisen päihdekulttuurin puolesta: alkoholin ja muiden päihteiden välittäminen alaikäisille on rikos. Aihe on nyt ajankohtainen, kun koulujen ja oppilaitosten päättäjäiset lähestyvät. Kampanjan sanoma on suunnattu erityisesti alaikäisten lasten ja nuorten huoltajille sekä nuoren lähipiiriin kuuluville täysi-ikäisille kavereille ja sisaruksille.
Itä-Suomen kunnissa tehtyjen päihdetilannekyselyjen mukaan kuntalaiset ovat havainneet päihteiden välittämistä alaikäisille. Havaintoja on tehty eniten tupakka- ja nikotiinituotteiden sekä alkoholin välittämisestä, mutta jonkin verran myös huumausaineiden ja lääkkeiden välittämisestä. Tutkimusten valossa nuori saa alkoholia myös perhepiiristä huoltajilta ja täysi-ikäisiltä sisaruksilta sekä kavereiltaan, vaikka sosiaalisen median rooli päihteiden hankinnan kanavana on kasvanut. Päihteiden saanti somesta on helppoa, kun nuorella on käytössään puhelin ja yleiset viestipalvelut, esimerkiksi Snapchat.
– Alkoholia, nikotiinituotteita ja huumeita saa helposti ostoilmoituksen perusteella, mutta myös myynti-ilmoitukset ovat arkipäiväisiä. Nuorten ei tarvitse itse edes tehdä aloitetta, vaan somevirtaan ilmestyy erilaisia tuotteiden myynti-ilmoituksia ja hakijaksi ilmoittautuvia henkilöitä. Huoltajan tulisi opastaa nuorta somen käyttöön sekä olla kiinnostunut siitä, mitä toimintoja nuori käyttää ja tarvittaessa rajata niitä. Varsinkin Wickr, Telegram, Snapchat ja Signal ovat sellaisia sovelluksia, joista huoltajien tulisi olla tietoisia, ohjeistaa Itä-Suomen asiantuntija Elisa Aarnio EHYT ry:stä.
Huoltajia kehotetaan olemaan perillä nuoren liikkeistä päättäjäisten aikaan
Koulujen ja oppilaitosten päättäjäisten aikaan moni nuori suuntaa juhlistamaan alkavaa kesälomaa. Huoltajien on syytä keskustella juhlimisen säännöistä, esimerkiksi siitä, minne nuori suuntaa ja kenen kanssa. Yhteydenpito nuoreen illan aikana on tärkeää ja huoltajan on hyvä olla myös itse tavoitettavissa.
– Vanhempien on syytä olla hereillä lapseen liittyvissä asioista, päihteiden käytön ollessa yksi niistä. Vanhempien tehtävänä on luoda lapselle turvaa ja asettaa rajoja. Myös pettymykset on helpompi käsitellä, kun siihen saa tukea omilta vanhemmiltaan. Ole siis rakastava, läsnä oleva, vastuullinen ja keskusteleva vanhempi, kannustaa ylikomisario Hans Vuoti Itä-Suomen poliisilaitokselta.
Hakematta paras ‑kampanja näkyy Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon hyvinvointialueiden, EHYT ry:n, kuntien ja yhteistyökumppaneiden viestintäkanavissa 19.5.–1.6.2025.
Lisätietoa kampanjasta löytyy osoitteesta: https://ehyt.fi/hakemattaparas