Esiintymä on uusi esittävän taiteen festivaali Outokummun Vanhalla Kaivoksella, Kiisu-teatterilla. Se järjestetään ensimmäistä kertaa 25.–26.4.2025.
Esiintymän ajatuksena on tuoda esitystaiteen tekijät ja kokijat yhteen Vanhan Kaivoksen ainutlaatuisiin puitteisiin. Kaivoksen uumenissa louhitaan esiin kultasuonia, kairataan koeporauksia ja lopulta poistutaan rikastuneina kuin malmi konsanaan.

Kiitos Esiintymään osallistuneille!
Suuri kiitos kaikille teille, jotka osallistuitte historian ensimmäisille perinteisille Esiintymä ‑festivaaleille joko yleisön tai artistin ominaisuudessa! Tunnelma oli viileästä säästä huolimatta lämmin ja kotoisa, ja toinen toistaan mainiommat esitykset herättivät jälleen kerran Vanhan Kaivoksen eloon.
Kuvassa Koekairaus-sarjassa yleisön Theremininsä kanssa hurmannut Joel Kenakkala. Kuvan on ottanut Marko Kaasinen. Hänen tapahtumasta ottamiaan kuvia löytyy lisää tästä linkistä.
Ohjelma
Pe 25.4.2025
19.00 ONCE WE WERE ISLANDS: Echo Ballads II, Teatteri Kiisu
“ONCE WE WERE ISLANDS is a Queer art collective currently based in Outokumpu. We are Chris Gylee and Aslan and we have been living our lives together and making artwork together for more than a decade. Our practice is multidisciplinary with a strong emphasis on writing and live performance and involves elements of publication, installation, and curation.“
Teos on pääosin englanninkielinen.
19.30 Urakkanuppi, Kiisuhalli
Urakkanuppi ‑projektissa esitystaiteilija Lasse Forsgrén (liike-ääni-improvisaatio) ja kitarataiteilija Mikko Siirola (musiikki) tekevät tutkimusmatkoja kohti ennenkuulumatonta musiikkia ja ennennäkemätöntä liikettä. Jokainen esityskerta rakentuu erilaiseksi esiintyjien hetkessä tapahtuvan keskinäisen seuraamisen ja reagoinnin pohjalta. Myös esitysympäristö vaikuttaa kulloisenkin esityksen sisältöön.
Urakkanuppi sai ensiesityksensä Vesannolla vuonna 2023 osana valtakunnallisen Alakulttuuripäivän ohjelmistoa. Sittemmin esitys on vieraillut Kuopiossa Luovien alojen keskus Myllyn Taiteiden yö ‑tapahtumassa ja Ylä-Savon pienoiskiertueella: Sonkajärven kirjastossa ja Iisalmessa Mähösen musiikkikaupan historiallisessa miljöössä.
20.00–22.00 Kiisuhalli goes wild | vapaat tanssi- ja soittojamit Kiisuhallissa
Urakkanupin jälkeen Kiisuhallin ikivihreä nurmikenttä muuttuu vapaan tanssin ja soittoimprovisaation tilaksi.
Perjantain ohjelmaan vapaa pääsy
LA 26.4.2025
12.00 Aleksi Jaakkola: KIVEN ALTA LOVESTA (kummun tutkimuksia), Teatteri Kiisu
Aleksi Jaakkola työskenteli hiljattain Vanhan Kaivoksen Residenssissä, jossa hän työskenteli Vanhan Kaivoksen alueella kokeellisen videoesseen parissa tutkimalla monimutkaista kaivoskompleksia, vaeltelemalla vanhojen rakennusten ja luolien läpi, sukeltaen syvälle kallioperän olemukseen ja pohtien menneisyyttä katsellessaan seiniä tulkitsemalla niiden tarinoita. Kun valo suodattuu läpi, se heijastaa ja paljastaa sisällä piilevät tarinat. Tämä kokemus herättää heijastelevaa visuaalista runoutta ja tilan ja avaruuden runoutta.
Videoessay has English subtitles
12.30 Veera Snellman: PUMPUMPUM, Teatteri Kiisu
Teos sai alkunsa
vuonna 2019 osana Veera Snellmanin maisteriopintoja Teatterikorkeakoulussa, jonka jälkeen hän on kiertänyt teoksen kanssa useita kymmeniä yläkouluja Uudellamaalla, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Esitys ei ole alunperin suunnattu yläkoululaisille, mutta teoksen teemat ovat tuntuneet erityisen sopivilta nuorelle yleisölle.
Performanssimainen PUMPUMPUM käsittelee tyttöyttä, sukupuolirooleja ja väkivaltaleikkejä.
13.00 Koekairaus | Oudonkummun Sirkus, Teatteri Kiisu
Oudonkummun perinteikäs Sirkus tuo Esiintymään parin demon muodossa niin ilma-akrobatiaa kuin tankotanssiakin.
13.10 Koekairaus | Street Dance by Vlad Dantes, Teatteri Kiisu
Vlad Dantes is an Ukrainian street dance & hip hop dance wizard currently based in Outokumpu. He will share us a short sample of his skills and welcomes everyone to his dance classes.
13.20 Koekairaus | Joel Kenakkala & Theremin, Teatteri Kiisu
Theremin on varhaisimpia elektronisia soittimia. Soittimen ääni yhdistetään perinteisesti 1950-luvun amerikkalaisiin scifi- ja kauhuelokuviin. Soitinta soitetaan koskematta itse laitteeseen, eli liikuttamalla käsiä ilmassa. Soitto perustuu elektromagneettisen kentän ‘häiritsemiseen’, jonka laite tulkitsee äänenä. Laite reagoi hyvin herkästi ympäristöön: soittajan kaikki liikkeet (ml. hengitys), sähkövirta, maadoitus, valot, muut soittoympäristön (erityisesti liikkuvat) muuttujat vaikuttavat kaikki laitteen vireeseen.
Koekairauksessa aikaisemmin somevideoilla Thereminiä soittanut Joel testaa instrumentin toimivuutta live-esiintymisessä.
13.45 Siirtyminen Jauhimoon mäen päälle
14.00 Sofia Keto-Tokoi: “These are the days it never rains but it pours”, Jauhimo
Teos näyttää hetken raunioituvassa maailmassa. Alun tanssin ja äänen installaatiossa on hahmo, jonka liikkeestä on tunnistettavissa välähdyksiä virtuoottisen ja viihteellisyyden maailmasta, jalannostoja ja spagaatteja, jotka kuitenkin rapistuvat ja horjuvat takaisin outoutettuun maisemaan. Äänimaisemasta on kuultavissa lintujen laulua, mutta myös tuulen pyörteitä, jotka sekoittuvat syntetisaattorin huminaan.
Seuraavassa kohtauksessa alkaa soida karaokeversio David Bowien ja Queenin Under Pressure (1981) ‑kappaleesta, jonka tulkinta paljastaa kerronnallisuutta ja näyttämöllistä draamaa. Kappale muistuttaa todellisesta maailmasta. Kolmannessa hetkessä palaa tunnelma takaisin raunioituneeseen tilaan, teknologian ja laulun sanojen ihmettelyyn ja tulkintaan liikkeellisesti ja äännellen.
Viimeinen hetki toteutuu yleisön kanssa laulun viimeisiin sanoihin nojaten ”this is our last dance”. Jää yleisön mietittäväksi, onko tämä sellainen, vai olisiko rapistuvassa nyky- ja tulevaisuuden hetkessä vielä tanssia, tai meitä.
14.30 Siirtyminen Rinnerikastamoon
14.40 Siiri Kortelainen: Nowhere / Now here, Rinnerikastamo
Nowhere / Now here ‑teos pakenee käsillä olevaa ja ankkuroituu samaan aikaan tähän hetkeen. Teos kysyy voiko kurinalaisuus, toisto tai kipu tuottaa nautintoa, vai löytyvätkö suurimmat nautinnot lyhyistä hetkistä, yllätyksistä, eskapismista tai jännityksen purkautumisesta?
15.10 Evästauko, omia eväitä tai kollektiivista soppaa
16.00 Koekairaus | residenssitaiteilijat Amy Merigo ja Martina Šerešová, Kiisuhalli
Amy and Martina will present excerpts from audio and video materials recorded during their stay at the Old Mine residency. The presented footage is part of their larger ongoing artistic research project titled Hypogea: beneath the light of days, different rhythms flow, which investigates subterranean spaces in connection to ecology and human industrial activity.
Esitys on pääosin englannikielinen.
16.30 Sanna Hirvonen: Harjoitus maalaisesta ruumiillisuudesta, Kiisuhalli
Esitys koostuu kielen eri rekistereissä liikkuvasta suomenkielisestä tekstistä, jonka yleisö lukee ääneen toinen toisilleen tullen samalla tekstin itsensä koreografioimaksi. Teoksessa erityistä on sekä sen intiimi yleisösuhde että vaivaton liike runokielen, kirjallisuusviittausten, metatason ja murteellisen ilmaisun halki. Teksti punoo yhteen yleiskieltä ja pohjoiskarjalaista murretta, joka asettuu yleisön eli tekstin lukijan suuhun samalla ruumiillistuen. Teoksen erityisyyteen kuuluu myös se — kuten eräs yleisön jäsen ilmaisi — että “neljäs seinä rikotaan täydellisesti” tekstin laskeutuessa lukijoidensa ja kuuntelijoidensa keskuuteen ja tapahtuessa ainoastaan lukemisen ja kuuntelemisen moniäänisen herkkyyden ja paljauden ansiosta. Tapahtuma on intiimi lukiessamme toinen toisillemme. Kukaan ei esiinny, tai ehkäpä kaikki.
Esitykseen kuuluu lyhyt alustus ennen yhdessäluennan alkua.
17.00 Koekairaus | Twins, Kiisuhalli
TWINS ‑duossa on kaksi lähes identtistä hahmoa bdsm ‑kuvastosta tutut mustat nahkamaskit päällä. Demo rakentuu ambient äänimaisemassa ja demon liikekieli perustuu tasatempoiselle pariakrobatia ja unisono ‑koreografialle. Olemme kiinnostuneita demon estetiikasta ja ruumiillisuudesta syntyvistä assosiaatioista, kuvastoista ja mielikuvista. Miten kuvat, mielikuvat ja assosiaatiot syntyvät ja purkautuvat?
17.20 Arjen Miehet: Runoja äänimaisemassa, Teatteri Kiisu
Karu ja runollinen, pelkistetty ja ytimekäs, kirkas ja paljas, herkkä ja hauska.
Ville ammentaa inspiraatiota ihmisistä ympäri vuorokauden. Jotkut hänen runoistaan ovat kuin valokuvia, hetken kuvauksia; lyhyt ja ytimekäs. Toiset virtaavat kauemmalla, tutkien elämää sisältäpäin, säälittämättä itseään.
Nämä ovat tarkkoja kuvauksia, jotka liittyvät vahvasti ihmisten sosiaalisen ympäristöön.
Jaap luo ihmisäänelle ja efektilaitteelle äänimaisemia jotka runojen kanssa sulavat yhteen. Äänimaisemassa yhdistyvät rujot ja raadolliset hetket harmonisimpaan soundiin. Aina on rytmi tai pulssi.
Äänimaisemat ovat täysin improvisoituja, mikä mahdollistaa aidon vuoropuhelun runojen kanssa.
Yhdessä Ville ja Jaap ovat Arjen miehet.
Yleinen tunnelma on underground, basement, garage. Siinä on vivahteita trip hopista, elektroniikasta, älykkäästä tanssimusiikista, breakbeatista, ambient housesta, puhutusta sanasta. Se on rytminen, intensiivinen, ilmava, mustaa huumoria unohtamatta. Siinä on mikrofoni, äänitehosteet, looperit ja ihmisääni.
18.00 Kati Ahmaharju: Samaan aikaan toisaalla — Charlotan tarina, Teatteri Kiisu
Charlotan tarina on biofiktiivinen muistojen matka vuosien 1897–1922 välillä. Samaan aikaan kun kaivostoiminta käynnistyi Kuusjärven pitäjässä ja Outokumpu aloitti kasvunsa kohti rikastettuja vuosiaan, elettiin vain malmilohkareen heiton päässä vielä kaskikulttuurin keskiössä. Siinä missä kaivoksella jo hyödynnettiin alkuaikojen tekniikkaa ja konevoimaa, Charlotan perheen arkea lomittivat vielä taiat, loitsut sekä raa’an lihasvoiman käyttö — ketään säästelemättä. Charlotan tarina tarjoaa tunteikkaan aikamatkan kaivosalueen reunamille, paikkaan jossa elämä näyttäytyi hyvin erilaisena kuin kasvavassa kaivoskaupungissa. Yhdistäviäkin asioita oli — rakkaus läheisiä kohtaan sekä halu selviytyä ja turvata tulevien sukupolvien elämä ovat asioita, jotka määrittävät ihmisyyttä ajasta ja paikasta riippumatta.
Charlotan tarina on itsenäinen osa kirjoittamastani monologikokonaisuudesta “Emännän vuosisata”, joka sai kantaesityksensä vuonna 2024
18.45 Kaivanto-kollektiivin performanssi, Rinnerikastamo
Kaivanto ‑kollektiivi tutkii kaivoskulttuuriin liittyviä erilaisia todellisuuksia myötäelävän vuorovaikutuksen sekä esitystaiteen keinoin. Kaivanto paneutuu erilaisiin sosiaalisiin, taloudellisiin sekä ympäristöllisiin kysymyksiin kysyen, millä tavoin kaivokset muokkaavat maailmankuvaamme, tajuntaamme, yhteisöjämme ja ympäristöämme?
Kollektiivista paikalla ovat esitystaiteilijat Jussi Salminen ja Kaisa Käärmemaa. Mineraalisen elämämme teemoissa liikkuva performanssi käsittelee Outokummun vielä kaivamatonta malmiota.
20.00 Bereniken Hiukset, Teatteri Kiisu
Bereniken hiukset on Otavan alla oleva pohjoisen taivaan himmeätähtinen tähdistö sekä vuonna 2021 perustettu joensuulainen bändi. Yhtyeen fuusioräpiksi kuvaillussa musiikissa progemusiikkiainekset sekoittuvat rokkiin ja räppiin muodostaen musiikkitaivaalle ennennäkemättömän tähdistön.
Yhtyeen esikoisalbumi “Parempien aikojen odotusta” julkaistiin marraskuussa 2024 Luova Records ‑levy-yhtiön alla.
- Konsertin aluksi julkistetaan Yleisön löydös, eli Koekairausten suosikki
Koko lauantaipäivän ohjelma 10 €!
Liput kaupungin verkkokaupasta tai tapahtumapäivänä ovelta.
Festivaalin tuottaa Outokummun kaupunki. Yhteistyössä Outokummun teatteri, Pohjois-Karjalan kansanteatteri Pokka ja Itä-Suomen tanssin aluekeskus
Lisätietoja hausta ja esitysten toteutuksesta antaa:
Esko Vihava
kulttuurituottaja, Outokummun kaupunki
[email protected]
puh. 044 7559 299